Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Годівля тварин і технологія кормів


Слободянюк Наталія Михайлівна. 1. Перетравність корму, обмін речовин та продуктивнефективностефектив- ності використання в годівлі сільськогосподарських тварин продуктивні якості перепелів за різних рівнів годівлі : Дис... канд. наук: 06.02.02 - 2003.



Анотація до роботи:

Слободянюк Н.М. Перетравність корму, обмін речовин та продуктивні якості перепелів за різних рівнів годівлі. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів. – Національний аграрний університет, Київ, 2003.

В дисертації викладено теоретичний та експериментальний матеріал з використання в годівлі перепілок яєчного напряму продуктивності комбікормів з різними рівнями обмінної енергії та сирого протеїну. Виявлено напрям змін у продуктивності, якості яєць, перетравності поживних речовин, балансі азоту, кальцію та фосфору в організмі перепілок залежно від енергетичного та протеїнового живлення. Вивчено продуктивність несучок, морфологічний та хімічний склад, показники інкубації яєць, хімічний та амінокислотний склад м’яса. Проведено оцінку функціонального стану крові та мітохондрій печінки за вмістом метаболітів парамагнітної природи.

Рекомендовано для промислового виробництва яєць використовувати у годівлі перепелів яєчного напряму продуктивності комбікорми з вмістом сирого протеїну 23% та обмінної енергії 1,34 МДж/ 100 г.

  1. Підвищення рівнів обмінної енергії від 1,17 до 1,34 МДж/100 г та сирого протеїну від 20 до 23 і 26% у комбікормі для перепілок сприяє збільшенню їх живої маси, яєчної продуктивності, поліпшенню морфологічних та інкубаційних якостей яєць, зниженню витрат кормів на їх виробництво.

  2. Збільшення рівнів обмінної енергії від 1,17 до 1,26 і 1,34 МДж/100 г та сирого протеїну від 20 до 23 і 26% у раціонах перепелів підвищує несучість в 1,2–1,9 раза, середню масу яєць - на 6,8–21,8%; кількість одержаної яєчної маси - на 32,5–86,9% та живу масу перепілок - на 5,8–25,8%.

  3. Підвищення вмісту сирого протеїну в комбікормі для яєчних перепілок від 20% до 23-26% та обмінної енергії від 1,17 до 1,34 МДж/100 г сприяє вірогідному збільшенню абсолютної маси жовтка на 7,8–42,7%; білка – на 6,6–27,1%; шкаралупи – на 1,1–19,5%. При цьому зростає відношення маси жовтка до маси білка на 2,4–11,8%.

  4. Використання комбікормів з підвищеними рівнями сирого протеїну та обмінної енергії в годівлі перепілок підвищує заплідненість і виводимість яєць відповідно на 3,6–5,2 і 7,4–15,7% та вивід молодняку – на 9,1–15,4%.

  5. Збільшення вмісту сирого протеїну в комбікормах від 20% до 23% при однаковій енергетичній поживності - 1,17 МДж/100 г – викликає підвищення, а до 26% - деяке зниження перетравності органічної речовини, протеїну, жиру і клітковини. З підвищенням рівня обмінної енергії до 1,26 МДж/100 г та сирого протеїну до 26% перетравність основних поживних речовин не змінюється.

  6. Зростання рівня сирого протеїну в раціоні перепілок від 20 до 23-26% незалежно від кількості обмінної енергії обумовлює підвищення відкладання азоту в їх організмі на 12,2–40,8% та збільшення засвоєння кальцію в 1,2–2,0 рази і фосфору - на 5,0–25,9%.

  7. Використання комбікорму з підвищеними рівнями обмінної енергії та сирого протеїну в годівлі перепілок сприяє вірогідному зниженню вмісту води і безазотистих екстрактивних речовин та зростанню кількості сухої і органічної речовини, протеїну та жиру в грудних м'язах.

  8. Підвищення рівня сирого протеїну в раціонах перепілок до 23% збільшує накопичення незамінних амінокислот у м'язовій тканині на 39,9%, до 24% і 25% – лише на 18,2–27,5% (Р<0,001).

  9. Морфологічний склад крові перепілок за різних рівнів годівлі майже не змінюється, але збільшується вміст кальцію, неорганічного фосфору, магнію, глюкози та білку у сироватці.

  10. Згодовування комбікормів з підвищеними рівнями обмінної енергії (1,34 МДж/100 г) та сирого протеїну (24–25%) обумовлює незначне збільшення концентрації відновлених залізосірчаних, Mn-, Mo-вмісних білків дихальних ланцюгів мітохондрій печінки та мітохондріальних флавопротеїнів у вільнорадикальній семіхінонній формі.

  11. Підвищення рівнів обмінної енергії та сирого протеїну в раціонах перепілок, яке викликає підвищення їх продуктивності, сприяє зниженню витрат кормів на 10 яєць на 18,5–44,5%.

  12. Використання комбікормів з вмістом сирого протеїну 23% та обмінної енергії 1,34 МДж/100 г сприяє збільшенню валового збору яєць на 25,8%, зниженню витрат комбікорму на 1000 яєць на 15,2 кг, зростанню прибутку на 22,5% та рівня рентабельності на 29,2%.

Публікації автора:

  1. Ібатуллін І.І., Слободянюк Н.М., Отченашко В.В., Чигрин А.І., Сичов М.Ю. Продуктивність перепелів за різних рівнів годівлі // Вісник БДАУ. – 2002. – Вип.22. – С.62-69 (аналіз літературних джерел, біометрична обробка даних, викладення результатів досліджень).

  2. Слободянюк Н.М., Столюк В.Д. Перетравність корму японськими перепелами за різних рівнів енергії та протеїну в раціоні // Науковий вісник НАУ. – 2002. – Вип.58. – С.109-113 (біометрична обробка експериментальних даних, аналіз літературних джерел, викладення результатів досліджень).

  3. Ібатуллін І.І., Слободянюк Н.М., Отченашко В.В. Обмін речовин у японських перепелів за різних рівнів годівлі // Вісник Державного агроекологічного університету. – 2002. – Вип.2. – С.100-104 (аналіз літературних джерел, біометрична обробка даних, викладення результатів досліджень).

4. Слободянюк Н.М., Столюк В.Д. Морфологічні та інкубаційні якості яєць за різних рівнів обмінної енергії та протеїну в раціоні // Науковий вісник НАУ.- 2003.- Вип. 63.- С. (аналіз літературних джерел, біометрична обробка даних, викладення результатів досліджень).