Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Годівля тварин і технологія кормів


Кондратюк Вадим Миколайович. Перетравність корму, обмін речовин та продуктивні якості у перепелів за різних рівнів вітаміну А в комбікормі : Дис... канд. с.-г. наук: 06.02.02 / Національний аграрний ун-т. — К., 2004. — 166арк. — Бібліогр.: арк. 133-158.



Анотація до роботи:

Кондратюк В.М. Перетравність корму, обмін речовин та продуктивні якості у перепелів за різних рівнів вітаміну А в комбікормі. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.02 годівля тварин і технологія кормів. Національний аграрний університет, Київ, 2004.

У дисертації викладено теоретичний та експериментальний матеріал з використання в годівлі перепелів яєчного напряму продуктивності комбікормів з різними рівнями вітаміну А. Виявлено напрям змін у продуктивності, якості яєць, балансі азоту, кальцію та фосфору в організмі перепілок залежно від різного А-вітамінного живлення. Вивчено яєчну продуктивність перепілок, морфологічний, хімічний, вітамінний склад яєць та їх інкубаційні якості, вміст в печінці й крові вітамінів А, Е та каротиноїдів. Проведено оцінку морфологічного і біохімічного складу крові перепілок.

Рекомендовано для промислового виробництва яєць використовувати у годівлі перепелів яєчного напряму продуктивності комбікорми з вмістом 12 тис. ІО вітаміну А в 1 кг.

  1. Використання у годівлі перепелів яєчного напряму продуктивності повнораціонних комбікормів з вмістом 12 тис. ІО вітаміну А в 1 кг забезпечує найвищу яєчну продуктивність перепілок та їх збереженість, а також покращує харчові та інкубаційні якості яєць і знижує витрату корму на їх виробництво.

  2. Підвищення у комбікормі для перепілок вмісту вітаміну А від 4 тис. до 12 тис. ІО на 1 кг збільшує їх живу масу на 5,8%, яєчну продуктивність на 29%, масу яєць на 8,1%, збереженість поголів’я на 30%, а від 12 до 16 тис. ІО на 1 кг корму знижує несучість на 6,9%, масу яєць на 4,6%, кількість яєчної маси на 11,7%.

  3. Згодовування перепілкам комбікормів з рівнями вітаміну А 6 і 8 тис. та 10 і 14 тис. ІО/кг дещо знижує несучість, вихід яєчної маси і підвищує витрати корму на виробництво яєць. При цьому нижчі показники спостерігаються при вмісті 6 і 8 тис. ІО вітаміну А в 1 кг комбікорму.

  4. Зростання вмісту вітаміну А в комбікормах для перепелів від 4 тис. до 12 тис. ІО в 1 кг обумовлює збільшення відносної маси жовтка яєць на 4,7%, зниження відносної маси білка та шкаралупи відповідно на 3,3 і 1,4%. При цьому відношення маси жовтка до маси білка підвищується на 19,3%. Подальше підвищення рівня вітаміну А від 12 до 16 тис. ІО в 1 кг корму знижує відносну масу жовтка на 3,5%, збільшує відносну масу білка та шкаралупи відповідно на 2,8 і 0,6%.

  5. Застосування у годівлі перепелів комбікормів з різними рівнями вітаміну А суттєво не впливає на показники перетравності поживних речовин корму та баланс азоту в організмі перепілок.

  6. Підвищення вмісту вітаміну А у комбікормі від 4 тис. до 10 тис. ІО в 1 кг викликає збільшення утримання кальцію та фосфору в організмі перепілок відповідно на 6,4 та 7,4%. Обмін кальцію та фосфору в організмі істотно не змінювався при підвищенні рівня вітаміну А у раціоні перепілок від 10 тис. до 16 тис. ІО/кг.

  7. При збільшенні вмісту вітаміну А в комбікормах від 4 тис. до 12 тис. ІО/кг зростає його концентрація у жовтку яєць перепілок на 16,3%, а підвищення його вмісту в комбікормі до 14 і 16 тис. ІО/кг зумовлює зменшення цього показника на 4,3%. Вміст каротиноїдів, вітамінів Е та В2 в жовтку яєць перепілок за різних рівнів вітаміну А у кормі суттєво не змінюється.

  1. Використання у годівлі перепелів комбікормів з вмістом вітаміну А в межах від 4 тис. до 12 тис. ІО в 1 кг обумовлює покращання інкубаційних якостей яєць: виводимість яєць зростає на 9,6%, вивід молодняку на 16,5%. При подальшому збільшенні рівня вітаміну А в раціоні від 12 до 16 тис. ІО/кг виводимість яєць знижується на 9,7%, вивід молодняку на 14,9%.

  2. При збільшенні рівня вітаміну А у комбікормі для перепілок від 4 тис. до 16 тис. ІО в 1 кг вміст його у печінці суттєво зростає, в той час як вміст вітаміну Е зменшується.

  3. Морфологічний і біохімічний склад крові перепілок при згодовуванні їм комбікормів з різним вмістом вітаміну А істотно не змінюється.

  4. Використання повнораціонних комбікормів із вмістом 12,6 МДж обмінної енергії і 22,0% сирого протеїну за вмісту 12 тис. ІО вітаміну А в 1 кг сприяє збільшенню валового збору яєць на 3,8%, зниженню їх собівартості на 2,0%, зростанню прибутку на 7,2% та рівня рентабельності на 7,4%.

Публікації автора:

  1. Кондратюк В.М., Уманець В.Д., Сичов М.Ю. Вплив вітаміну А на інкубаційні якості яєць перепелів //Науковий вісник НАУ. - К., 2003. - Вип. 64. - С. 145-150 (самостійно проведена експериментальна частина роботи, біометрична обробка даних та їх аналіз).

  2. Кондратюк В.М., Уманець В.Д. Хімічний склад яєць перепелів за різних рівнів вітаміну А в раціоні //Аграрна наука і освіта. – К., 2004. – Т. 5. №1-2. – С. 61-64 (самостійно проведена експериментальна частина роботи, біометрична обробка даних та їх аналіз).

  3. Кондратюк В.М. Вміст вітамінів А, Е та каротиноїдів у деяких органах і тканинах перепелів залежно від різного рівня вітаміну А у комбікормі //Науковий вісник НАУ. - К., 2004. - Вип. 74. - С. 295-301.

  4. Патент України на винахід 62482А, МПК7 А23К1/18 Спосіб годівлі перепелів /Ібатуллін І.І., Кондратюк В.М., Отченашко В.В., Сичов М.Ю. – №2003042800; заявлено 01.04.2003; опубліковано 15.12.2003, Бюл. №12. – 7 с. (самостійно проведена експериментальна частина роботи, біометрична обробка даних та їх аналіз).

  5. Патент України на винахід 67472А, МПК7 А23К1/18 Спосіб годівлі перепелів /Ібатуллін І.І., Ільчук І.І., Кондратюк В.М., Слободянюк Н.М., Зламанюк Л.М. – №2003109002; заявлено 06.10.2003; опубліковано 15.06.2004, Бюл. №6. – 7 с. (самостійно проведена експериментальна частина роботи, біометрична обробка даних та їх аналіз).

  6. Кондратюк В.М. Дослідження хімічного складу яєць перепелів за різних рівнів вітаміну А в раціоні //Матеріали Міжнар. наук.-практич. конф. “Актуальні проблеми годівлі сільськогосподарських тварин і технології кормів”. Київ, 2003. С. 113-114.