Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Технологія цукристих речовин


Слива Юлія Володимирівна. Розроблення способу одержання дифузійного соку з використанням електроіскрових розрядів : Дис... канд. наук: 05.18.05 - 2007.



Анотація до роботи:

Слива Ю.В. Розроблення способу одержання дифузійного соку з використанням електроіскрових розрядів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2007.

Дисертація присвячена дослідженням інтенсифікації екстрагування, зменшенню втрат сахарози та підвищенню якості напівпродуктів цукрового виробництва.

Науково обґрунтовано та розроблено спосіб отримання дифузійного соку з використанням електрогідравлічного оброблення суміші стружки з екстрагентом, який дозволяє інтенсифікувати процес екстрагування сахарози із бурякової стружки, знизити втрати сахарози та покращити якісні показники дифузійного соку.

Досліджено вплив електрогідравлічного оброблення на бурякову стружку в екстрагенті, визначено характер структурних змін елементів клітини та встановлено режим електрогідравлічного оброблення. Пояснено та теоретично обґрунтовано динаміку та особливості збільшення проникності оболонок клітин в результаті різного впливу температури та електроіскрових розрядів.

Доведено вплив електрогідравлічного оброблення стружки в екстрагенті на мікрофлору та розроблено спосіб інактивації мікроорганізмів, який дозволяє зменшити мікробіологічну інфікованість бурякової стружки та зменшити втрати сахарози внаслідок мікробіологічної життєдіяльності.

Основні підсумки проведених досліджень полягають в наступному:

  1. Досліджено вплив електрогідравлічного оброблення (ЕГО) стружки цукрових буряків на характер змін структурних елементів клітин в залежності від режиму оброблення. Встановлено, що для ефективного оброблення бурякової тканини кількість електроіскрових розрядів менше ніж 7 та більше ніж 10 є неприйнятною.

  2. Показано, що одним із головних чинників, які впливають на проникність мембран клітини під час теплового оброблення стружки є об’ємне розширення рідини, та , як наслідок, збільшення осмотичного тиску в клітині. Такі фізичні зміни призводять до механічного пошкодження оболонок клітин з утворенням пор та каверн різної величини.

  3. Пояснено механізм та особливості виникнення пор в мембранах клітинних стінок під час ЕГО рослинної тканини. Основні чинники дії на бурякову тканину під час оброблення її електроіскровими розрядами – електромагнітні поля, ударні хвилі, високошвидкісні струмені рідини.

  4. Встановлено, що використання ЕГО тканини цукрових буряків дозволяє збільшити проникність до 53-98%, що підтверджується зміною електрофізичних параметрів бурякової тканини.

  5. Визначені величини коефіцієнтів дифузії сахарози у буряковій стружці, за умов її ЕГО та температур екстрагування 60єС і 75єС відповідно становлять 0,51…0,71Ч10-9 м2/с, а за умов лише термічного оброблення (75єС) – 0,47Ч10-9 м2/с. Отримані результати свідчать про інтенсифікацію процесу екстрагування сахарози із стружки, при умові її ЕГО, та про можливість при цьому проведення екстракції сахарози за нижчих температур без збільшення тривалості технологічного процесу.

  6. Досліджено вплив електроіскрових розрядів на мікрофлору суміші стружки з екстрагентом. Установлено, що ЕГО у режимі: напруга струму 35-40кВ та кількість імпульсів 10-15, дозволяє досягнути інактивації наявних мікроорганізмів до 87%, що в свою чергу приводить до зменшення втрат сахарози від мікробіологічного розкладання та зменшення витрат на дезінфікуючі засоби.

  7. Виявлено, що ЕГО стружки цукрових буряків у рідині в режимі напруга 35-40кВ з кількістю імпульсів 10-15 призводить до повної інактивації бактерій роду Leuconostoc. Враховуючи сучасну інтенсивну зараженість даним мікроорганізмом буряків та високу ціну на фермент декстраназа, який використовують для подолання наслідків життєдіяльності бактерій, виявлений стерилізуючий ефект є дуже актуальним.

  8. Досліджено вплив ЕГО стружки на складові частини бурякової тканини та перехід їх в екстрагент під час екстрагування за температури 750С. Встановлено, що вміст ВМС, пектинових речовин та загального азоту в дифузійному соку, отриманому з використанням ЕГО стружки був меншим відповідно на 25%, 17% та 24% порівняно з дифузійним соком, одержаним традиційним способом. Чистота дифузійного соку збільшується на 1,2%.

Під час екстрагування з температурою 600С чистота дифузійного соку збільшується на 1,98%, а вміст ВМС, пектинових речовин та загального азоту зменшується відповідно на 46%, 28% та 36%.

  1. Проведено порівняльне дослідження отримання дифузійного соку з використанням ЕГО стружки з екстрагентом в різних режимах та з різною температурою екстрагування. Встановлено, що дифузійний сік найвищої якості було отримано за умов ЕГО суміші стружки з екстрагентом в наступних режимах: напруга 30-40кВ, кількість імпульсів 7-10 та температура екстрагування 600С.

  2. Розроблено спосіб одержання дифузійного соку із бурякової стружки з електрогідравлічним обробленням сокостружкової суміші.

Проведено виробничі випробування розробленого способу на ВАТ «Борщів-цукор».

В результаті електрогідравлічного оброблення сокостружкової суміші чистота одержаного дифузійного соку збільшилась на 1%, зменшились втрати сахарози в жомі на 0,1% до маси буряків, невраховані втрати сахарози від життєдіяльності мікроорганізмів на 0,06% до маси буряків, підвищився ефект очищення під час екстрагування на 7%, та ефект загального очищення на 6…8%.

Розрахунковий річний економічний ефект від використання розробленого способу одержання дифузійного соку для цукрового заводу потужністю 3000т/добу склав 351 100 грн.

Публікації автора:

  1. Дослідження впливу електроіскрових розрядів на властивості соків цукрового виробництва / В.П. Василів, І.С. Гулий, А.І. Українець, Л.М. Хомічак, Ю.О. Дашковський, В.В. Олішевський, Ю.В. Слива // Харч. пром-сть. – 2001. – №1(46). – С. 41 – 43.

Особистий внесок: приймала участь у проведенні досліджень, обробці експериментальних даних, підготуванні статті до публікації.

  1. Слива Ю.В., Хомічак Л.М., Українець А.І., Вєрченко Л.М., Василів В.П., Маринін А.І. Інтенсифікація процесу дифузії цукрози з бурякової стружки за допомогою електрогідравлічного ефекту // Наук. праці НУХТ. – 2004 – № 15 – С.62-63.

Особистий внесок: організувала та провела експериментальні дослідження, аналіз отриманих результатів та підготувала матеріал до публікації.

  1. Слива Ю.В., Хомічак Л.М., Логвiн В.М., Дашковський Ю.О., МаринінА.І. Вплив електрогідравлічного ефекту на мікрофлору дифузійного соку // Цукор України. – 2005. – № 4. – С.20-22.

Особистий внесок: приймала участь у проведенні експериментальних досліджень, провела аналіз отриманих результатів та оформила статтю.

  1. Дашковський Ю.О., Маринін А.І., Слива Ю.В. Вплив електрогідравлічного ефекту на мікрофлору сокостружкової суміші // Наук. праці ВДАУ.–2006. – №1.– С.229–235.

Особистий внесок: провела підбір та теоретичний аналіз літературних джерел, приймала участь у експериментальних дослідженнях, підготувала матеріал до публікації та оформила статтю.

  1. Слива Ю.В., Хомичак Л.М., Логвин В.М., Дашковский Ю.А., Маринин А.И. Обеззараживание сокостружечной смеси электрогидравлическими разрядами // Сахар. – 2007. – № 4. – С.19-22.

Особистий внесок: приймала участь у проведені досліджень, аналізі та обробці отриманих даних та оформила статтю.

  1. Деклараційний патент на винахід 59225 А України, МПК7 С13D3/02. Спосіб активації водно-вапняної суспензії / А.І. Українець, Л.М. Хомічак, Л.М.Вєрченко, В.П. Василів, А.І. Маринін, О.І. Джоган, Ю.В. Слива – №20021210232; Заявл. 18.12.2002; Опубл. 15.08.2003, Бюл. №8.

Особистий внесок: приймала участь в проведенні експериментальних досліджень, узагальненні їх результатів, підготовці матеріалів та написанні заявки на патент України.

  1. Деклараційний патент на корисну модель 2993 України МПК7 С13D3/02. Спосіб очищення дифузійного соку / А.І. Українець, Л.М. Хомічак, Л.М. Вєрченко, В.П. Василів, Ю.В. Слива, А.І. Маринін, Т.С. Гусарук – №2004032061; Заявл. 19.03.2004; Опубл. 15.09.2004; Бюл. №9.

Особистий внесок: приймала участь в проведенні експериментальних досліджень, узагальненні їх результатів, підготовці матеріалів та написанні заявки на патент України.

  1. Деклараційний патент на корисну модель 17173 України МПК7 С13D3/00. Спосіб інактивації мікроорганізмів / Ю.В. Слива, А.І. Маринін, В.М.Логвін, Ю.О. Дашковський, С.І. Антонюк – № u200603036; Заявл.21.03.2006; Опубл. 15.09.2006; Бюл. №9.

Особистий внесок: провела патентний пошук, приймала участь в проведенні експериментальних досліджень, узагальненні їх результатів, підготовці матеріалів та написанні заявки на патент України.

  1. Деклараційний патент на корисну модель 20034 України МПК7 С13D3/02. Спосіб отримання дифузійного соку / Ю.В. Слива, А.І. Маринін, В.М.Логвін, Ю.О. Дашковський, В.П. Василів – № u200612077; Заявл.16.11.2006; Опубл.10.04.2007; Бюл. № 4.

Особистий внесок: провела патентний пошук, приймала участь в проведенні експериментальних досліджень, узагальненні їх результатів, підготовці матеріалів та написанні заявки на патент України.

  1. Дослідження впливу електроіскрових розрядів на очищення дифузійного соку / Ю.В.Слива, Ю.І. Герасименко, В.П. Василів, Л.М. Хомічак, А.І. Українець // Програма і матеріали 67-ї Наукової конференції студентів, аспірантів і молодих вчених. – К.: УДУХТ. – 2001. – С.10.

Особистий внесок: провела дослідження, приймала участь в обробці експериментальних даних та написанні тез доповіді.

  1. Дослідження змін технологічних характеристик дифузійного соку під дією електроіскрових розрядів / Ю.В Слива., В.П. Василів, Л.М. Хомічак, А.І.Українець. // Програма і матеріали Міжнародної наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів. – К.: НУХТ. – 2002. – С.7.

Особистий внесок: провела дослідження, приймала участь в обробці експериментальних даних та написанні тез доповіді.

  1. Вплив електроіскрових розрядів на якісні показники вапняного молока для очищення дифузійних соків цукрового виробництва / Ю.В.Слива, А.І.Українець, Л.М. Хомічак, Л.М. Вєрченко // Програма і матеріали 69-ї Наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів. – К.: НУХТ. – 2003. – С.10.

Особистий внесок: приймала участь плануванні та проведенні експериментальних досліджень, проаналізувала їх результати та оформила тези доповіді.

  1. Інтенсифікація процесу дифузії цукрози з бурякової стружки за допомогою електрогідравлічного ефекту / Ю.В Слива, Л.М. Хомічак, А.І.Українець, Л.М. Вєрченко, В.П. Василів, А.І. Маринін // Міжнародна науково-технічна конференція «Розроблення та виробництво продуктів функціонального харчування, інноваційні технології та конструювання обладнання для перероблення сільгоспсировини, культура харчування населення України». – К.: НУХТ. – 2003. – С.47.

Особистий внесок: провела дослідження, приймала участь в обробці експериментальних даних та написанні тез доповіді.

  1. Вплив електроіскрових розрядів на стружку цукрових буряків для поліпшення процесу дифузії цукрози у цукробуряковому виробництві/ Ю.В.Слива, А.І.Українець, Л.М. Хомічак, Л.М.Вєрченко, В.М. Логвин //Програма і матеріали 70-ї Наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів. – К.: НУХТ. – 2004. – С.5.

Особистий внесок: провела дослідження, проаналізувала експериментальні дані та написала тези доповіді.

  1. Вплив електрогідравлічного ефекту на мікрофлору сокостружкової суміші / Ю.В. Слива, Л.М. Хомічак, В.М. Логвін, А.І. Маринін, С.І. Антонюк// Програма і матеріали 72-ї Наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів. – К.: НУХТ. – 2006. – С.5.

Особистий внесок: провела дослідження, приймала участь в обробці експериментальних даних та написанні тез доповіді.